Bona sintonia amb l’Estació d’Esquí de La Molina i exemples de feina feta fins ara

Estac
Estació d’esquí de La Molina després d’una nevada recent, el 3 de maig del 2021

Des de Salvem La Molina fa anys que tenim establert un canal de comunicació amb l’Estació d’Esquí i Muntanya de La Molina, principalment amb la figura del seu Director, actualment Xavier Perpinyà, i també de Bernadette Campà com a suport directiu des de fa anys.

L’Estació d’Esquí i Muntanya de La Molina forma part de l’entitat pública FGC i conjuntament amb l’Ajuntament d’Alp constitueixen els dos interlocutors més rellevants en l’escenari de La Molina.

Es per això que la nostra Associació manté reunions periòdiques amb aquestes dues entitats, en les quals els hi fem arribar les nostres demandes i suggeriments de millores i d’actuacions específiques, a l’hora que sol-li citem ens informin dels seus plans i actuacions presents i futures.

En aquesta ocasió ens plau poder compartir amb tots els nostres socis i simpatitzants la notícia de la bona sintonia existent els últims anys entre la nostra Associació i la direcció de l’Estació d’Esquí i Muntanya de la Molina.

Aquesta positiva relació ve donada, primerament, per l’alt grau de coincidència amb la visió desitjada que tenim de La Molina, concretament dels valors mediambientals a preservar i de com s’han de compatibilitzar les activitats pròpies de l’Estació amb la cura de la privilegiada natura en la qual es desenvolupen.

També podem dir, en segon lloc, que l’Estació ha anat atenent una part de les nostres demandes i suggeriments de millora, majoritàriament per la convicció mútua de que son contribucions (en algun cas son petites accions) que es van consolidant al llarg dels anys i van configurant l’espai d’acció de l’Estació en la direcció desitjada, apropant-lo a l’esmentada visió compartida per ambdues parts.

Com es pot apreciar en els exemples de sota, moltes de les accions contribueixen a mantenir l’espai el més natural possible, fent-lo amable i atractiu pels visitants, dotant-lo de les mesures necessàries per compatibilitzar les diferents activitats i usos que tenen lloc (esquí, passeig, bicicletes, altres activitats de lleure, serveis…), a l’hora que buscant integrar en l’entorn les infraestructures existents (edificis de serveis, canons de neu, remuntadors, aparcaments,…) de manera que disminueixi la dissonància d’aquests en l’espai verge privilegiat en el que s’ubiquen.

Ens congratulem dels fruits d’aquesta relació de Salvem La Molina amb l’Estació d’Esquí i Muntanya, que ben segur s’intensificarà en el futur amb l’objectiu comú de fer de La Molina el paratge desitjat pels amants de la natura i de les activitats de muntanya durant tot l’any, donant exemple de màxim respecte per l’entorn i d’aplicació curosa dels principis de sostenibilitat que la nostra societat exigeix.

Algunes de les actuacions sol·licitades per la nostra Associació i fetes per l’Estació fins ara son:

  • Senyalització en les zones de confluència dels recorreguts del bike park amb els excursionistes i persones que caminen per evitar situacions de perill.
  • Repoblació d’arbrat en els talussos resultants de la construcció de les pistes d’esquí (pista Olímpica, abans de confluència amb torrent de Coll de Pal).
  • Plantació d’arbres en les franges verdes divisòries de les diverses plataformes asfaltades del pàrquing Alp 2500.
Plantació d'arbres al parking Alp 2500
  • Pintar de color verd algunes casetes de serveis i de producció de neu artificial.
Casetes de serveis i de producció de neu artificial pintades de color verd
  • Utilització de fundes de color verd per cobrir els canons de neu mòbils a l’estiu.
Utilització de fundes de color verd per cobrir els canons de neu mòbils a l’estiu.
  • Neteja del pàrquing a la sortida de l’antic telecadira del Puig d’Alp a Montana.
Imatge abans que fós retirat tot el material
  • Replantació d’herba a les rases de les conduccions dels canons de neu a Pista Llarga.
Manca de vegetació a la Pista Llarga de La Molina
  • Restitució de la coberta vegetal en recorreguts del bike park sense utilització als laterals de la Pista del Trempolí.
Laterals sense vegetació de la pista Trampolí de La Molina
  • Retirada de residus i deixalla en alguna zona concreta del bosc.
Canonada d'uralita abandonada al bosc, a la zona del llac de La Molina
  • Inclusió d’una persona representant de l’Associació en la Comissió de seguiment ambiental de les obres de condicionament de la Pista Barcelona, especialment pel tema de la màxima preservació de l’entorn -molt fràgil- afectat.