Butlletí núm. 15 – Primavera-estiu 2020

Benvolguts socis i simpatitzants,

Aquest hivern i primavera estan sent molt durs per tothom donada la pandèmia del Covid 19. Uns per estar confinats i altres per experimentar pèrdues en la seva família o de l’entorn més proper.
Abans de passar ha indicar-vos les novetats d’enguany, voldríem fer especial esment del traspàs d’un dels nostres més estimats socis, l’Ignacio de Rivera que ha estat víctima d’ aquesta fatídica malaltia.
És així que li volem donar el nostra condol a la família en nom de l’associació i rendir-li un afectuós homenatge amb unes ratlles:
Personalment des de que el conec, ja fa molts anys, el definiria com un home afable, un home que es feia estimar, reconegut per tothom que el va conèixer. Recordo els temps del Sitjar quan els seus fills eren petits i jo una adolescent, jugava amb ells i vaig prendre afecte a tota la família. Ja havia conegut als seus pares, germans, nebots amb els quals ja ens ha unit un fort afecte a través dels anys de convivència al Sitjar.
Al cap de molts anys de veure poc a l’Ignacio i a la seva família per haver-se traslladat al xalet de Supermolina vam coincidir, aquí, a la nostra associació. Vaig entrar quan ell ja portava uns anys i va ser una molt agradable sorpresa retrobar-lo. Persona incansable, malgrat l’edat, en la seva assistència i participació a les assemblees, demostrant un gran interès per estar informat de l’evolució i avenços de l’associació. Era sempre una continua font de coneixements de tot l’entorn de La Molina, a la que es notava s’estimava profundament, i dels quals ens feia partícips.


En la seva vessant d’arquitecte cal destacar un prolífic llegat de xalets, deixant per sempre més una magnífica empremta a La Molina com a persona i professional.
Com un últim homenatge l’associació voldria fer-vos partícips d’uns dibuixos, fets per ell, d’un dels paisatges que va estimar, la zona del Sitjar. Us els adjuntem, per poder-ne gaudir tant com ho hem fet nosaltres des de que ens en va donar una còpia.

Una forta abraçada per a la família de part de tota l’associació.

NOTÍCIES:

A) CONTENCIOSOS I QUERELLA:

A.1)H. SUPERMOLINA: després de que el Jutge va fer la Interlocutòria en que no li acceptaven la” Impossibilitat d’executar sentència” 18/1/19 i de ser condemnat l’Ajuntament a costes importants, el nou consistori com no podria ser d’una altra manera, ens ha abonat aquesta quantitat que ha servit per pagar aquests serveis al nostre advocat. Estem valorant si demanar a l’Ajuntament obri un nou expedient de protecció de la legalitat urbanística.
A.2) COMABELLA, imminent presentació per part del nostre advocat de la sol·licitud d’execució de sentència de forma correcta, ja que l’anterior consistori ho va fer malament i donant llargues. Ha estat aturat pel tema del Covid-19 però sembla que aviat es podrà activar.
A.3)PUYMORENS: com us vam comunicar l’anterior consistori va obrir l’expedient de protecció i va executar la sentència incorrectament. Estem valorant si demanar a l’Ajuntament obri un nou expedient de protecció de la legalitat urbanística.
A.4) H. SOLINEU: restem a l’espera de la decisió de l’apel·lació al TSJC.
A.5) SITJAR: gràcies a tots els tràmits efectuats amb el nou consistori el contenciós està quedant solucionat, reconeixent el consistori que el vial Nord de darrera l’edifici del Sitjar i la zona d’aparcament de la zona sud són zona verda. I la resta queda tal com està.
A.6) ELS COMS: l’ajuntament es va treure de la màniga una execució del 2012 després que el nostre advocat ha fet varies reclamacions: nou escrit en contra ajuntament al nov. 19, el jutge va dir no es podia reclamar, nou escrit de l’advocat al·legant i per fi ens han donat la raó. Estem valorant si demanar a l’Ajuntament obri un nou expedient de protecció de la legalitat urbanística.
A.7 ABOCADOR: ja sabeu hi ha un contenciós iniciat pel Sr. Vilaseca en contra de la resolució de la pròpia Conselleria, per tant restem a l’espera d’aquesta. Malgrat tot, el nostre advocat ens ha informat que el nou consistori pot demanar obrir un nou expedient per a una nova execució de la sentència, ja que està guanyat al TSJC. Tal com veureu a l’ apartat de contactes amb l’ajuntament així l’hi hem demanat ho faci.
DONAT ESTEM ESTABLINT CONTACTES POSITIUS AMB EL NOU CONSISTORI DE L’AJUNTAMENT ESPEREM QUE SEGURAMENT BONA PART DELS CONTENCIOSOS ES PODRAN SOLUCIONAR.
QUERELLA: seguia al jutjat de instrucció de Puigcerdà aturat, però donades les gestions del nostre advocat de la via penal Sr. Jufresa i , en conseqüència, de l’activació del jutjat i fiscalia de Girona, per fi, s’estan fent actuacions i investigacions per part dels mossos sol·licitats per aquest jutjat d’instrucció.

B) CONTACTES AMB L’AJUNTAMENT:

Després de les reunions del 30/9 i del23/11 del 2019, al gener vam presentar a l’ajuntament el mateix document resumit amb les nostres demandes.

La novetat és que en aquest estan indicats uns terminis d’execució aproximats, tal com se’ns va dir en la reunió del 24/1/2020. Us comentem algun resultat d’aquests contactes:
B.1 PEDRES AL COSTAT H. LA MOLINA: ja sabeu que el Sr. Rosell va abocar un munt de roques en un terreny que és domini esquiable adjunt a Hotel La Molina, del qual és propietari suposadament, segons diu ell, que impedia al veïnat: fer bé la corba molt tancada amb alt risc de topades, l’accés als contenidors escombraries, parar el bus amb seguretat i poder aparcar en la zona tradicionalment lliure, per ser domini esquiable, amb molèsties als hotelers de la zona.
Després de les reunions amb veïns afectats, contactes amb l’advocat i amb l’arribada del nou consistori, per fi, s’ha aconseguit que fossin retirades.
B.2 PONT QUE PASSA SOBRE LES VIES DEL TREN A L’ESTACIÓ: hi ha molt interès per part de l’ajuntament d’actuar-hi. Han començat a fer estudis previs per veure l’estat del mateix.
B.3 EDIFICI AVET: Hem demanat com a primer pas i esperem es faci aviat, la nova obertura de l’expedient de la protecció de la legalitat urbanística per l’arranjament integral de la façana per part del propietari Sr. Vilaseca.
B.4 RESPECTE AL RESTA DE TEMES DEL DOSSIER GENERAL QUE ES VA FER EN EL SEU DIA I DE MENOR VOLUM: hem acordat que anirem demanant els que creiem més visibles i necessaris, i s’aniran fent progressivament.
B.5 L’ajuntament va enretirar els ressalts de la carretera general per tal d’instal·lar radars de control de velocitat. Estem a l’espera de la seva col·locació.
B.6 ZONA DE EL GOLF: coincidència en que no s’edifiqui.

Per a la resta de temes de gran volum us adrecem al document resumit indicat més amunt.

B.7 NOU PROBLEMA SOBREVINGUT: l’esllavissament davant de Can Vidal, d’un tros del c/ dels Trèmols, per on passa una canonada del gas, amb el risc que això suposa. Passat un temps en que no s’arranjava vam procedir a parlat amb l’empresa subministradora del gas i amb l’ajuntament, aquest últim està fent un projecte de rehabilitació per a que el suposat propietari del terreny, el Sr. Rosell segons va dir ell en el seu moment, se’n faci càrrec del seu arranjament. Suposem se’l obligarà a que ho faci.

C) DELS ESCRIT FETS:

a) DEP TERRITORI I SOSTENIBILITAT DE LA GENERALITAT :
a.1)FGC: Entrar en comissió del control d’obres Coll de Pal i la Tosa→ Se’ns va denegar DEFINITIVAMENT amb arguments molt POC consistents. NO ENS VA SEMBLAR GENS CORRECTA AQUESTA POSICIÓ, invita a una gran desconfiança.
a.2) JJOO – SECRETARIA DE L’ESPORT: vam demanar d’estar a la Comissió delegada de la Taula. Ens han respost que farien una comissió específica pel tema medi ambiental, en la qual contaven amb la nostra associació. NO HAN DIT RES ENCARA D’AIXÒ PERÒ TAMPOC ENS HAN FET ARRIBAR CAP INFORMACIÓ FIABLE SOBRE EL PROJECTE DELS JOCS. ÉS UN MISTERI!!
a.3) PDU DE REVISIÓ DELS SOLS NO SOSTENIBLES: vam tenir una reunió amb la Sra. Rosa Vilella del Departament de T. i S. on ens van comunicar que la resolució sobre la zona de EL GOLF depenia de l’ajuntament. Tal és així que ho hem parlat en una reunió específica amb ells i ho hem inclòs en el document de negociació. Hi ha bona predisposició ja que ells també van presentar al·legacions al DEP. De T i S. en el mateix sentit que nosaltres. Respecte a la preservació de la zona de la Solana hi ha consens de totes les entitats implicades i de la zona de Font Moreu sembla que també la major part o tota la zona es podria preservar.
Recordeu ja se us van enviar les al·legacions fetes per nosaltres, en l’anterior Butlletí.

a.4) FGC->PISTA BARCELONA: suposo us heu assabentat pels medis de comunicació que es volen fer una sèrie d’obres per condicionar-la de nou. Quan va sortir el projecte, elaborat per FGC, a través de l’ajuntament de Bagà el vam aconseguir i després de la lectura vam fer unes al·legacions. Per decisió provisional de la nostra junta vam aprovar no oposar-nos al mencionat condicionament, malgrat hi havia una marcada destrossa en alguns punts. Creiem necessari això sí una revisió de l’ESTUDI D’IMPACTE AMBIENTAL que es va fer ja fa uns anys i amb el temps transcorregut els criteris ambientals, entenem, no són els mateixos.
Acaba d’arribar aquest projecte a l’ajuntament d’Alp , segurament el mateix que el de Bagà. Ho revisarem per confirmar si és o no el mateix. Es poden presentar al·legacions a l’ajuntament d’Alp fins el dia 11_6_20.
És el moment on tothom hi podrà dir la seva i participar. Entenem que seria bo que des de la nostra associació recollim les idees, disconformitats o no sobre la mateixa, per tal que la decisió es prengui entre tots/es.
És per això us prego ens feu arribar SI ESTEU D’ACORD O NO en el seu arranjament o si voleu fer alguna al·legació, al correu : salvemlamolina@gmail.com

US INDICO EL LINK ON ESTARÀ PENJAT FINS EL 26 DE JUNY:
https://wetransfer.com/downloads/409495587b573f6544f14e8f5fdce2e320200619100140/c90525f53059063cd2ea5320e9c4d02820200619100234/8cd893

Malgrat tot si a algú no li dona temps de baixar-lo, m’ho dieu i us el torno a penjar jo mateixa.
Veure  LES NOSTRES AL·LEGACIONS al projecte presentat a Bagà, fetes molt a correcuita, per cridar l’atenció sobre els punts més problemàtics del projecte.

a.5) AGÈNCIA CATALANA DE LA NATURA: també us suposem assabentats d’aquest projecte de llei que s’ha aprovat ja al PARLAMENT DE CATALUNYA, el passat dia 17/6/20. Es portava gestant des de fa temps i era una reclamació dels sectors de la protecció del medi ambient. Han sortit veus del territori d’alguns alcaldes i ramaders-agricultors i sobretot de propietaris forestals de comarques, majoritàriament del Pirineu, que es posicionen en demanar una proporció molt elevada de representació per tal de controlar-la. Des de la nostra associació SLM i des de SOS PIRINEUS, on estem integrats, hem donat suport a la formació d’aquesta agència tal com estava prevista, ja que al consell de la mencionada, entenem, tothom està suficientment representat. Potser un excés de càrrecs de l’administració, però necessaris per una ordenada coordinació. Van haver diversos tràmits parlamentaris on molts col·lectius van dir la seva. Però sembla hi ha col·lectius , sobretot de l’àmbit forestal, que volen anteposar els seus interessos a l’interès general de la lluita contra el canvi climàtic i equilibri de la geo i biodiversitat.

Veure el MANIFEST FET PER XCT ( Xarxa per la Custòdia del Territori) on surten totes les entitats que hi donem suport i si voleu saber quelcom dels detractors, hi ha una revista Món Rural on hi surten articles clarament decantats en contra. També hi ha articles a la Vanguardia, Ara i altres medis.

Veure la PROPOSICIÓ DE LLEI. Cal fixar-se sobretot en l’àmbit que abasta, les zones protegides, i els components del CONSELL GESTOR, a més de que hi ha 2 comissions consultives: social i científica.

D) SOS PIRINEUS:

Adjuntem diversos comunicats pels mitjans de comunicació elaborats per SOS PIRINEUS:
a) Comunicat sobre el canvi climàtic.
b) Priorització de les accions als Pirineus en el període post-Covid 19.
c) Text per a la defensa de la creació de l’Agència Catalana de la Natura.

TEMA ACTIVITATS A L’ESTIU: donats els esdeveniments actuals per la COVID 19 creiem oportú de moment no organitzar-ne cap aquest estiu. Ho lamentem molt però entenem no ens podem arriscar. Queda per l’any vinent!!

SABEM ÉS MOLT MATERIAL PERÒ ENTENEM QUE ES LA NOSTRA OBLIGACIÓ TENIR-VOS AL DIA DE TOT ON HI PARTICIPA LA NOSTRA ASSOCIACIÓ, PER TAL POGUEU VALORAR I SI CAL CRITICAR, ELS ASPECTES EN QUE HI POGUEU DISCREPAR, O ESCOLLIR ENTRE DELS QUE MÉS US INTERESSI ESTAR ASSABENTATS!!
ESPEREM HAGI ESTAT DEL VOSTRE INTERÈS.

CORDIALMENT,
NÚRIA MARTÍ
Presidenta D’ASLM (Associació Salvem La Molina)

 

 
A %d bloguers els agrada això: